LiteraBlog VIDEO. Lansarea romanului „Isus din întuneric” de Radu Găvan, în cadrul târgului de carte LibFest

VIDEO. Lansarea romanului „Isus din întuneric” de Radu Găvan, în cadrul târgului de carte LibFest

Sâmbătă, 27 martie 2021, a avut loc lansarea cărții Isus din întuneric de Radu Găvan, în cadrul târgului de carte online LibFest. Într-un dialog cu Adrian Lesenciuc, poet, prozator și critic literar, Radu Găvan a vorbit despre romanul său ce face parte din colecția „Biblioteca de proză contemporană”, coordonată de Doina Ruști.

„Arta este o modalitate de a ajunge la noi – așa cum suntem noi în adâncuri și, în momentul în care un artist creează o operă, o creează pornind din acele adâncuri. De aceea, și scrisul, în mod natural, este o căutare a adâncimilor, a esenței”, a spus Radu Găvan, fiind întrebat de interlocutorul său dacă „scrie așa cum este”.

În acest context, Adrian Lesenciuc l-a întrebat pe Radu Găvan despre fricile care au stat la baza romanului său, pornind de la un citat ce se regăsește în Isus din întuneric: O obsesie seamănă cu un arbore. Are rădăcini adânci, bine ascunse. Ceilalți privesc arborele și își fac o impresie superficială. Obsesia se naște din dorință, iar dorința derivă din frică.”

„Sunt multe frici. La bază este o frică primară, din care derivă și alte frici. Încerc și eu, prin scris, să descopăr aceste frici, pentru că actul scrisului, în sine, nu este doar un act de a expune anumite stări, ci eu îl văd mai mult ca pe o acțiune de căutare, de descoperire. Practic, scriu, și descopăr anumite lucruri de care la nivel conștient nu îmi dădeam seama că ele există. Sunt anumite frici care derivă din copilărie – evenimente care la momentul respectiv nu ne-au atras atenția, dar care s-au imprimat. Și în Isus din întuneric, de exemplu, există mult această aplecare spre copilărie, spre fricile care pleacă din copilărie și apoi cresc. De cele mai multe ori, aceste frici cresc în mod inconștient și, la un moment dat, facem anumite lucruri, ne temem de anumite lucruri și nu știm de ce. Mă interesează să descopăr aceste aspecte pe cât se poate”, a explicat scriitorul.

În completare, Adrian Lesenciuc a adăugat că „obsesiile acestea alimentate din copilărie, duse mai departe prin intermediul personajelor și presupunând întoarceri, de fiecare dată, la acei ani ai copilăriei care au dezvoltat respectivele obsesii, temerile, ca atare, ajută autorul să construiască un roman amplu, un roman alert și un roman plin de detalii.”

Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici:

DESPRE ISUS DIN ÎNTUNERIC DE RADU GĂVAN

Cu un imaginar complex și neo-mistic, cu scene memorabile, romanul aduce o poveste despre zona cea mai profundă și tragică a artei. Nebunie, stări de grație și dragoste — totul pe un fir epic simplu, cu suspans constant.

„Romanul de maturitate al lui Radu Găvan, Isus din întuneric este cartea confirmării, care-i fixează locul în literatură. Masiv, cu efuziuni lirice, construit din materia capodoperelor, poate fi considerat un manifest literar și, cu siguranță, un roman-eveniment.” (Doina Ruști)

DESPRE RADU GĂVAN

Radu Găvan (n. 29 decembrie 1978) este autorul romanelor Exorcizat (2014), Neverland (2015) și Diavoli fragili (2017). A primit Premiul de Debut „Mircea Ciobanu” al Uniunii Scriitorilor din România și Premiul pentru cel mai bun roman la Festivalul „Alexandru Macedonski” (pentru Neverland).

Tradus în germană, prezent în publicații, remarcabil și prin poeziile sale, Radu Găvan se plasează în avangarda generației lui.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.