LiteraBlog Dosar de autor: Jojo Moyes, autoarea romanului „Înainte să te cunosc”, bestseller internațional disponibil pe Litera.ro

Dosar de autor: Jojo Moyes, autoarea romanului „Înainte să te cunosc”, bestseller internațional disponibil pe Litera.ro

Jojo Moyes s-a născut pe 4 august 1969 la Maidstone, un orășel din comitatul Kent, Anglia, aflat la vreo 50 de kilometri de Londra, și și-a început cariera ca jurnalistă. Din 2002 scrie mai ales romane și scenarii. Este unul dintre puținii autori care au câștigat de două ori Premiul Romanul Romantic al Anului, acordat de Asociația Scriitorilor de Romane de Dragoste. Cărțile ei au fost traduse în patruzeci și șase de limbi, au ajuns pe locul întâi în topurile din douăsprezece țări și s-au vândut în peste treizeci și opt de milioane de exemplare în întreaga lume. Locuiește la o fermă din Great Sampford, comitatul Essex, împreună cu soțul ei, jurnalistul Charles Arthur, cei trei copii ai lor și multe animale.

Experiența de viață a căpătat-o chiar înainte să intre la universitate, pentru că a trecut prin mai multe slujbe: a fost funcționară la banca NatWest, unde dactilografia declarații în braille pentru nevăzători, scriitoare de broșuri pentru agenția de turism Club 18-30 și chiar, pentru scurt timp, dispecer de taxiuri la Londra. În timp ce era studentă la colegiul Royal Holloway, parte a Universității din Londra, Moyes a lucrat pentru ziarul Staines & Egham News. A câștigat o bursă finanțată de ziarul The Independent care i-a permis în 1992 să urmeze cursul postuniversitar de jurnalism predat la City University. Cu excepția unui an când a locuit în Hong Kong și a scris pentru Sunday Morning Post, a lucrat 10 ani pentru The Independent, ocupând diferite poziții și ajungând redactor-șef adjunct al secției de știri în 1998. În 2002 a devenit corespondentul ziarului pentru arte și mass-media. 

La începutul carierei sale de scriitoare, Jojo Moyes a suferit trei nereușite la rând: trei manuscrise diferite i-au fost inițial respinse. Avea deja un copil, încă unul pe drum și o carieră de jurnalist, așa că și-a promis ca, dacă și a patra carte îi va fi respinsă, să nu mai încerce. Și totuși, după ce a trimis primele trei capitole către diferiți editori, șase dintre ei au pornit un adevărat război licitând pentru drepturile de publicare. 

Moyes a devenit romancieră cu normă întreagă în 2002, când a fost publicată prima ei carte, Dragoste într-o zi ploioasă. Astăzi continuă să scrie articole pentru The Daily Telegraph.

Un moment de cotitură a fost acela când, în 2012, Hodder & Stoughton, editura cu care Jojo colabora în mod obișnuit, nu i-a mai cumpărat romanul Înainte să te cunosc, așa că Moyes l-a înaintat editurii Penguin. Cartea s-a vândut în șase milioane de exemplare, a ajuns pe primul loc în topurile din nouă țări și a stârnit interes și față de cărțile scrise anterior de Jojo, astfel că trei dintre romanele ei au ajuns să fie în același timp pe lista bestsellerurilor New York Times. În 2016, Înainte să te cunosc a rămas vreme de 19 săptămâni în Top 10. Moyes va continua aventurile îndrăgitei protagoniste Louisa Clark cu încă două romane: După ce te-am pierdut (2015) și Eu, și totuși alta în 2018.         

În 2013 s-a aflat că Înainte să te cunosc va fi ecranizat. Filmul, cu Emilia Clarke și Sam Claflin în rolurile principale, s-a lansat în 2016, după un scenariu scris chiar de Jojo Moyes.

Primele șapte romane, scrise și publicate până la fulminantul Înainte să te cunosc, au avut un succes de piață mediu, dar Moyes spune că, ulterior, „oamenii s-au întors spre ele” și au început să le cumpere și să le citească, oferindu-i un sentiment de satisfacție și împlinire. 

În 2020, Moyes a sprijinit cu 120 000 de lire sterline programul Quick Reads, o inițiativă care promovează lectura și combate analfabetismul. În fiecare an, Quick Reads invită scriitori de top să scrie romane scurte și ușor de citit, din domeniul romance, comedie sau polițist, care pot fi citite de un public foarte larg. Fiecare dintre aceste cărți are cam 100 de pagini și costă 1 liră.

Moyes a câștigat pentru prima oară premiul Romanul Romantic al Anului, acordat de Asociația Scriitorilor de Romane de Dragoste, în 2004, pentru Vara în care te-am întâlnit. A doua oară l-a câștigat în 2011, pentru Ultima scrisoare de dragoste. Este unul dintre puținii autori care au primit acest premiu de două ori.     

Cel mai recent roman al lui Jojo este Darul stelelor, care a fost selectat pentru Ficțiunea Anului în 2020 la British Book Awards. Este o poveste inspirată din fapte reale, despre un grup de bibliotecare din Kentucky, SUA, care au pornit un serviciu de livrat cărți către comunitățile rurale în anii ’30.

Jojo Moyes își amintește cu plăcere de lecturile din copilărie și tinerețe și explică în ce mod i-au format acestea personalitatea de scriitoare. Citind National Velvet de Enid Bagnold, a simțit că ar fi putut realiza lucruri mai mari decât crezuse până atunci. Pe măsură ce se maturiza și evolua în carieră, În culisele muzeului de Kate Atkinson este cartea despre care Moyes spune că i-a schimbat cu adevărat viziunea despre ce înseamnă să fii scriitor. O altă sursă de inspirație i-a fost scenarista Nora Ephron, prin felul ei de a prezenta iubirea și de a face personajele profund umane. Dintre scriitorii clasici, o admiră pe Jane Austen, pentru capacitatea ei de a scrie despre factorii care influențează cu adevărat iubirea și despre lucrurile care fac ca o poveste de dragoste să fie realistă (mai exact, despre ceea ce îi îndepărtează pe protagoniști, nu ceea ce îi unește). 

Dată fiind cariera ei jurnalistică, Jojo Moyes are câteva sfaturi pentru tinerii scriitori:

  • să citească articole din ziare și să fie la curent cu evenimentele, deoarece în presă există multe surse de inspirație;
  • să citească mult, ca să-și dea seama care stiluri de a scrie funcționează și care nu; 
  • să scrie în fiecare zi și să-și stabilească o perioadă de scris, în care să nu fie deranjați de nimeni;
  • și, mai ales, să nu renunțe, dacă dorința lor cea mai mare este să fie scriitori!

Despre Monica Grecu

Monica Grecu coordonează colecțiile Blue Moon, New Moon și MoonLight ale Editurii Litera. Este pasionată de literatura anglo-saxonă, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București, secția Engleză-Română și a lucrat ca traducător, redactor de radio și TV, specialist în relații publice și copywriter. 

Despre Înainte să te cunosc de Jojo Moyes

Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți pași sunt de la stația de autobuz până acasă. Știe că îi place să lucreze la ceainăria The Buttered Bun și că s-ar putea să nu fie îndrăgostită de iubitul ei, Patrick. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să-și piardă locul de muncă și că viața ei rămâne normală doar pentru că e, în esență, previzibilă.

Will Traynor știe că accidentul de motocicletă pe care l-a suferit l-a făcut să-și piardă dorința de a trăi. Știe că totul i se pare acum insignifiant și lipsit de bucurie și știe totodată și cum să pună capăt acestei stări de lucruri. Ceea ce Will nu știe este că Lou e pe cale să-și facă apariția în lumea lui într-o explozie de culoare. Și nici unul dintre ei nu știe că urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna.

Înainte să te cunosc e o poveste de dragoste pentru generația de azi, despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. O carte romantică și imprevizibilă, care îi va provoca pe cititori să se întrebe ce e de făcut atunci când, de dragul celui pe care îl iubești, trebuie să-ți sacrifici propria fericire.

Daily Mail: „O narațiune ingenioasă, cu personaje încântătoare. O poveste dulce-amăruie despre dragoste și renunțare. O lectură extraordinară.” 

Despre După ce te-am pierdut de Jojo Moyes

Când o poveste se sfârșește, alta începe. Lou Clark are o mulțime de întrebări. Cum de a ajuns să lucreze într-un bar din aeroport și să-și petreacă timpul urmărindu-i cu privirea pe cei care pleacă spre alte locuri? Sau de ce nu se simte încă acasă în apartamentul pe care îl are deja de un an? Oare familia ei o va putea ierta pentru ce a făcut cu optsprezece luni în urmă? Și va reuși vreodată să treacă peste iubirea vieții ei?

Ceea ce Lou știe sigur e că ceva trebuie să se schimbe. Apoi, într-o noapte, la ușa ei bate cineva. Dar oare străina care îi apare în prag are răspunsurile pe care ea le caută sau îi aduce doar alte întrebări? Dacă închide ușa, viața ei va continua ca până acum: simplă, ordonată, sigură. Dacă o deschide, va risca totul. Însă Lou a făcut cândva o promisiune: să trăiască. Și, dacă vrea să o respecte, va trebui să deschidă larg ușa… 

People Magazine: „Amuzant, surprinzător și emoționant, cu personaje care inspiră în același timp optimism și melancolie… Un roman provocator și captivant, care reușește să surprindă întreaga complexitate a iubirii.“ 

Despre Eu, și totuși alta de Jojo Moyes

Lou Clark se întoarce în noul roman de succes al lui Jojo Moyes, Eu, și totuși alta, continuarea bestsellerurilor Înainte să te cunosc și După ce te-am pierdut.

Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți kilometri sunt între noua ei casă din New York și noul ei iubit Sam din Londra. Știe că angajatorul ei e un om bun și că soția lui păstrează un secret față de el. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să întâlnească pe cineva care îi va da toată viața peste cap.

Pentru că Josh îi va reaminti de un bărbat pe care l-a cunoscut cândva, iar asta o va face să sufere. Poate că Lou nu va ști ce să facă în continuare, dar indiferent ce alegere va face, asta îi va schimba cu totul viața. D

Sunday Mirror: „O poveste emoționantă, plină de optimism.“ 

Look: „O carte genială din partea uneia dintre autoarele noastre preferate.“ 

Daily Express: „O poveste veselă, cu final perfect.“ 

 Daily Mail: „Louisa Clark este un personaj de vis, iar acest roman va avea un succes uriaș, așa cum și merită.

Sunday Express: „O concluzie amuzantă, profundă și optimistă a trilogiei.“ 

Despre Vara în care te-am întâlnit de Jojo Moyes

În anii ’50, Merham era un orășel adormit de pe litoralul englezesc, unde nu se întâmpla niciodată nimic interesant. Cel puțin, așa îl vedeau Lottie și Celia, fetele familiei Holden, care ținea la statutul respectabil în comunitate. Dar cele două tinere nu-și doreau decât să plece în explorare și să-și trăiască viața.

Așa că, atunci când un grup de artiști nomazi se mută în casa numită Arcadia, o frumoasă clădire Art Decó aflată chiar pe malul mării, Lottie și Celia sunt tentate de stilul de viață boem al acestora. Dar întâmplările din casă au consecințe tragice și pe termen lung pentru toți cei implicați.

După aproape 50 de ani, Arcadia este renovată și stârnește din nou resentimentele localnicilor mai în vârstă. Casa se reîntoarce la viață, iar secretele îngropate în ea timp de o jumătate de veac îi fac pe protagoniști să-și pună întrebarea dacă poți să-ți lași cu adevărat trecutul în urmă.

Woman & Home: „Un roman care pulsează de romantism, intrigă și trădare.“ 

Good Housekeeping: „Moyes evocă elegant barierele pe care le pune trecerea timpului și farmecele uneori depășite ale stațiunilor de pe litoral.“ 

Publishers Weekly: „… își gestionează cu îndemânare acțiunea complicată, explorează cu stil dinamica diferită a familiilor, iar tonul grijuliu și luminos fac din acest roman o lectură încântătoare.“ 

Despre Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes

Aflată în căutarea unui subiect inedit și emoționant, ziarista Ellie Haworth găsește în arhiva ziarului la care lucrează o scrisoare datând din anul 1960, scrisă de un bărbat care-i cere iubitei să-și părăsească soțul. Astfel, Ellie se vede prinsă în hățișurile unei po¬vești de dragoste din trecut, iar impactul asupra ei este cu atât mai puternic cu cât și ea însăși are o legătură cu un bărbat însurat.

În 1960, Jennifer Stirling se trezește în spital, unde a ajuns în urma unui accident de mașină. Nu-și poate aminti nimic: nici de soț, nici de prieteni, nici cine era. La înapoierea acasă, descoperă o scrisoare de dragoste și începe să-și amintească de iubitul ei, pentru care fusese dispusă să riște totul. Povestea din trecut a lui Jennifer și cea actuală a lui Ellie, ambele implicând o dragoste pătimașă și interzisă, se împletesc într-o dramă de mare intensitate emoțională, în care scrisorile de dragoste readuc la viață o iubire care sfidează timpul.

Lisa Jewell: „Un roman epic, romantic, absolut sclipitor. După părerea mea, romanul anului.“

Sophie Kinsella: „O carte fabuloasă, emoționantă și evocatoare – perfectă pentru cei cu sufletul mereu tânăr și îndrăgostit.“

Despre Darul stelelor de Jojo Moyes

Anglia, la sfârșitul anilor ’30. Alice Wright – neliniștită, sufocată de conveniențe – ia hotărârea impulsivă de a se căsători cu bogatul american Bennett van Cleve și de a-și lăsa casa și familia în urmă. Dar Baileyville, Kentucky, este un oraș insipid în care lumea îi dezaprobă purtarea, soțul ei preferă munca în locul soției sale și este dominat de tatăl lui, așa că viața aici nu-i oferă aventura – sau scăparea – de care spera să aibă parte. Asta, până când o întâlnește pe Margery O’Hare – fiica unui infractor celebru și a unei femei nonconformiste, pe care orașul dorește să o uite. Margery are misiunea de a împărtăși miracolul lecturii către cei săraci și pierduți și are nevoie de ajutorul lui Alice.

Străbătând singure potecile pe sub cerul liber, prin păduri, în sălbăticia muntelui, Alice, Margery și colegele lor descoperă libertatea, prietenia și un mod de viață care li se potrivește. Dar când Baileyville se va întoarce împotriva lor, va fi suficientă încrederea lor una în cealaltă – și puterea cuvântului scris – pentru a le salva?

Inspirat dintr-o remarcabilă poveste adevărată, Darul stelelor prezintă cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de ușor de îndrăgit ca Lou Clark, eroina de neuitat din Înainte să te cunosc.

Liane Moriarty: „Cu personaje atât de reale încât par niște prieteni dragi și o poveste convingătoare, acesta este un roman frumos, special. Mi-a plăcut la nebunie, nu voiam să se termine!“ 

PopSugar: „Grandios și feminist… o poveste de neuitat.“ 

Sun on Sunday: „Cea mai bună autoare feminină contemporană din Marea Britanie. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.